Vegaaninen kosmetiikka

Vegaaninen kosmetiikka

Vegaani oli vielä vuosikymmen sitten vieras sana, minkä merkitystä ei kunnolla tunnettu. Nyt tilanne on toinen. Lähes jokainen tuntee jonkun vegaanin, ja koska vegaanien määrä maassamme on lisääntynyt näin paljon, on myös kauppojen, ravintoloiden ja pitopalveluyritysten pitänyt alkaa tarjota vegaaneille sopivia tuotteita ja palveluita. Vegaanin onkin suhteellisen helppo löytää päälle- tai suuhunpantavaa, ja vegaaninen kosmetiikka on ilmestynyt halpahallien, tavaratalojen ja lähikauppojen valikoimiin.

Vegaani ei käytä mitään eläimestä peräisin olevia tuotteita. Jotkut vegaanit tekevät myönnytyksen hunajan tai lanoliinin eli lampaan villarasvan kohdalla, mutta periaatteessa kaikki eläinperäiset tuotteet ovat kiellettyjen listalla. Vegaani ei käytä villasukkia eikä nahkalaukkua, eikä hän juo maitoa. Vegaanin lautasella et näe pihviä, liivatteen avulla tehtyjä leivonnaisia tai munakasta. Thaimaassa matkaillessaan hän välttelee ruokalajeja, joissa on kalakastiketta tai kuivattuja katkarapuja. Ruokakaupassa saattaa vierähtää pitkä tovi, sillä monissa kasviperäisiltä vaikuttavissa tuotteissa saattaa ollakin maitojauhetta, hunajaa tai munanvalkuaista. Vegaani on tarkkana myös kosmetiikkahyllyllä, jotta ostoskoriin ei eksy eläimillä testattua tai esimerkiksi eläinten kudoksista tehtyjä raaka-aineita tai vuohenmaitoa sisältäviä tuotteita.

Tuotteet, joita suosittelemme


Alima pure radiant finishing powder viimeistely- ja korostuspuuteri, olympia
Alima pure radiant finishing powder viimeistely- ja korostuspuuteri, olympiaHinta: 29,90€ >> Twistbe.fi Read More

”Upea tuote, saa väsyneenkin naaman näyttämään säteilevältä. Tämä on varsinainen life saver!”

OSTA NYT


Alima pure satin matte eyeliner, espresso
Alima pure satin matte eyeliner, espressoHinta: 17,50€ >> Twistbe.fi Read More

Pigmenttirikas irtopuuterimainen mattaeyeliner silmien korostamiseen ja syvyyden luomiseen.

OSTA NYT


Alima pure natural definition rajauskynä, patina
Alima pure natural definition rajauskynä, patinaHinta: 22,50€ >> Twistbe.fi Read More

Upea rajauskynä täynnä hoitavia ainesosia; luonnon öljyjä, vahoja sekä kamomillauutetta, jotka suojaavat hellävaraista silmänympärysaluetta.

OSTA NYT

Previous
Next

Vegaanista kosmetiikkaa suhteellisen helppo löytää

Vegaaninen kosmetiikka

Luonnonkosmetiikka on suosittua. Luonnonkosmetiikka ei kuitenkaan pidä sekoittaa vegaaniseen kosmetiikkaan. Luonnonkosmetiikassa ei käytetä esimerkiksi synteettisiä ainesosia tai mineraaliöljyjä, vaan mahdollisimman luonnollisesti luonnontuotteista saatavia ainesosia. Nämä ainesosat voivat olla peräisin eläinkunnasta, kuten mehiläisvaha tai lanoliini. Vegaanisessa kosmetiikassa saattaa olla mukana synteettisesti valmistettuja aineita tai mineraaliöljyjä; ainoa ero tavalliseen kosmetiikkaan on se, että tuotteet eivät sisällä eläinperäisiä raaka-aineita.

Vegaaniset meikit tai vegaaniset shampoot, käsirasvat ja kosteusvoiteet tunnistaa vegaaniutta osoittavasta merkistä tai tuoteselosteesta, missä ilmaistaan, että tuotteessa ei ole käytetty eläinkunnasta peräisin olevia raaka-aineita. Vegaaniselle kosmetiikalle ei – vielä – ole olemassa mitään virallista määritelmää tai symbolia, joten vegaanin ei auta kuin tutkia tuotteet yksitellen. Joissain kosmetiikkaliikkeissä ja myös K-Citymarketissa vegaanituotteet on selkeästi merkitty ja/tai ryhmitelty omaksi hyllykokonaisuudekseen, ja silloin cruelty free -meikit ja kokonaan kasvipohjaiset tuotteet on vielä helpompi löytää.

Läheskään kaikissa kosmetiikkavalmisteissa ei kuitenkaan ole käytetty eläinperäisiä tuotteita, joten tavallisesta marketista löytää runsain mitoin shampoita, pala- ja nestesaippuoita, käsirasvoja ja huulikiiltoja, joita vegaanikin voi käyttää (vaikkei sitä erikseen tuotteessa tai hyllyn reunassa mainita). 

Vegaanille päänvaivaa aiheuttava asiat kosmetiikkahyllyllä

Kuten jo edellä mainittiin, joutuu vegaani yleensä lukemaan tuoteselosteen ollakseen varma siitä, että tuote on vegaaninen. Kaikki kosmetiikan ainesosat tulee merkitä tuotteeseen, mutta raaka-aineen alkuperää ei aina voi päätellä sen nimestä. Mehiläisvaha saatetaan merkitä myös nimellä cera alba. Eläinperäisiä ainesosia ovat myös karmiini (carmine, C.I. 75470) ja silkki. Karmiini tuotetaan murskaamalla hyönteisiä. Glyseriinissä saatetaan käyttää eläinrasvaa. Guanine tarkoittaa murkattuja kalan suomuja, joita saattaa olla kynsilakoissa; squalane on hain maksaöljyä. Marine oil viittaa kalanmaksaöljyyn, ja myös retinoli voi olla peräisin kalan maksasta. Elastiini on eläinperäinen tuote, kun taas keratiini voi olla joko kasvi- tai eläinperäinen raaka-aine. Etanaseerumi on nimensä mukaisesti etanoista erittyvää limaa. Luonninharjaksiset meikkisiveltimet ovat aina peräisin eläimistä, esimerkiksi villisiasta. Steariinihappo valmistetaan nykyään kasviöljyistä ja myski tuotetaan synteettisesti, joten näiden kohdalla voi mennä lankaan. 

Toinen vaihtoehto on tutustua erilaisten eläinten oikeuksia ajavien järjestöjen laatimiin listoihin vegaanisista kosmetiikkatuotteista tai kosmetiikkatuotteiden valmistajista, jotka ovat sitoutuneet käyttämään vain vegaanisia raaka-aineita ja olemaan testaamatta tuotteita eläimillä. Evolve, Urtekram, Jeffree Star Cosmetics ja Cover FX ovat esimerkkejä kokonaan vegaanisista kosmetiikkabrändeistä. Näiden lisäksi on myös monia brändejä, esimeriksi Lavera ja Vita Liberata, joiden tuotteista valtaosa on vegaanisia. Esimerkiksi Suomen vaikuttavimman eläinoikeusjärjestö Animalian sivuilta löytyy lisätietoa Suomessa myytävistä eläinkokeettomista eli cruelty free -tuotteista.  

Euroopan Unionissa on ollut jo pari vuotta voimassa kosmetiikkateollisuuden eläinkokeita koskeva kielto. Kielto on kuitenkin valitettavan helppo kiertää, ja kiellon valvonta ontuu. Joissain maissa on edelleen voimassa eläinkoepakko – esimerkiksi kaikki Kiinaan tuotava kosmetiikka on ollut pakko testata eläimillä. Voi mennä vielä pitkään, ennen kuin kaikki maailmassa myytävä kosmetiikka on sellaista, mitä ei ole testattu eläimillä. Kokonaan vegaaniseksi kosmetiikkateollisuus tulee tuskin muuttumaan, sillä esimerkiksi lanoliinia, hunajaa ja vuohenmaitoa voidaan tuottaa vahingoittamatta eläimiä.

Saata pitää myös näistä: