Eteeriset öljyt – mitä ne ovat ja mihin niitä voi käyttää?

Eteerisiä öljyjä on käytetty vuosituhansien ajan eri kulttuureissa erilaisiin lääkinnällisiin hoitoihin sekä tuomaan tuoksua. Ammoisina aikoina juutalaiset ja egyptiläiset valmistivat eteerisiä öljyjä liottamalla kasveja öljyssä, joka sen jälkeen suodatettiin pellavakankaan lävitse. Aidot eteeriset öljyt ovat täysin luonnontuotteita ja ne on kerätty yhdestä kasvilajista. Niissä käytetään kasvien lehtiä, kukkia, varsia, hedelmiä, pihkaa, juuria tai kasvin muita osia. Eteerisistä öljyistä ei ole poistettu mitään eikä niihin ole lisätty mitään kemiallisia täyteaineita. Useimmiten eteeriset öljyt höyrytislataan veden avulla. Öljyjen hyödyt tulevat niiden sisältämistä antioksidanteista, antimikrobeista ja tulehduksia lievittävistä ainesosista.

Eteeristen öljyjen hintaan vaikuttaa se, kuinka harvinaisesta kasvista se on saatu, mistä maasta kasvi on peräisin ja kuinka paljon öljyä yhdestä kasvista saadaan. 

Eteerinen öljy on kasvin voimaa tiivistettynä. Se on kuin kasvin oma luonnonapteekki, jolla se hoitaa ja korjaa itseään sekä houkuttelee tuoksulla pölyttäjiä luokseen. Eteeriset öljyt ovatkin hoitavaa voimaa ja aisteja hemmottelevia tuoksuja tulvillaan.

Ihan kaikki mikä tulee luonnosta ei ole automaattisesti hyvää ja turvallista. Koska eteeriset öljyt ovat hyvin tehokkaita aktiiviaineita, on tärkeää ettei niille altistuta liian suurina pitoisuuksina. Onhan vesikin turvallista ja suorastaan elintärkeää juotuna, mutta vaarallista hengitettynä. Samoin eteeriset öljytkin ovat kosmetiikassa hyviä kunhan niitä käyttää oikein.

Eteeristen öljyjen turvallinen käyttö

Luonnollisuus ei aina tarkoita riskitöntä. Eteeriset öljyt voivat aiheuttaa oireita hajusteyliherkille tai iho-ongelmia allergisille. Raskaana ollessa kannattaa selvittää tarkasti mitkä eteeriset öljyt sopivat. Samoin imetyksen aikana, vauvoille, vanhuksille ja vakavasti sairaille eteeristen öljyjen käytössä tulee noudattaa suurta huolellisuutta, esim. vain harvoja eteerisiä öljyjä voi käyttää vauvoilla ja niitäkin vain vähän. 

Eteeriset öljyt on aina laimennettava ennen käyttöä esim. perusöljyyn eli niitä ei koskaan tule käyttää iholle laimentamattomana. Poikkeuksena tähän ovat teepuu, laventeli, appelsiininkukka ja ruusu, joita voi kohtuullisissa määrissä käyttää pienelle ihoalueelle myös laimentamattomana. Eteerisiä öljyjä ei pidä käyttää sisäisesti ja pitää varoa niiden joutumista silmiin. Eteeriset öljyt tulee säilyttää lasten ulottumattomissa ja annosteluohjeita tulee aina noudattaa. 

Yleensä eteerisiä öljyjä käytetään lopputuotteessa 0,1-3 %, eikä koskaan enempää kuin 5 %. Kasvoille jätettävissä tuotteissa max. 1%, silmänympärystuotteissa 0,1 % vähemmän, huulituotteissa 0,5 %. Vartalotuotteissa voidaan eteerisiä öljyjä käyttää enemmän kuin kasvoilla ja pois huudeltavissa tuotteissa hieman enemmän kuin iholle jätettävissä. 

Helpoin ja turvallisin tapa käyttää eteerisiä öljyjä on nauttia niiden tuoksuista ilman ihokontaktia. Oikein käytettynä eteeriset öljyt ovat kuitenkin myös iholla täysin turvallisia, mutta niihin voi liittyä allergisten reaktioiden riski.

Eteeristen öljyjen käyttöön liittyy myös erilaisia ihoreaktioita kuten yliherkkyyden aikaansaamaa ihoärsytystä, allergian aikaansaamia herkistysreaktioita ja ihon reagointiin auringossa, jolloin siihen voi muodostua pigmenttimuutoksia.

Arviolta vain 2% väestöstä saa eteerisistä öljyistä reaktioita, ja tämän vuoksi monet kosmetiikkateollisuudessa ovatkin kritisoineet niiden käyttörajoituksia jopa ylivarovaisiksi.

Mihin ja kuinka eteerisiä öljyjä käytetään?

Eteerisiä öljyjä käytetään paljon aromaterapiassa. Aromaterapia on kokonaisvaltaista luontaislääkintää, jossa käytetään eteerisiä öljyjä ja -uutteita. Oikein käytettynä eteeriset öljyt antavat tehoa sekä tuoksua tuotteeseen ja niistä voi löytyä apua mitä erilaisimpiin ongelmiin. Pienikin määrä riittää pitkäksi aikaa. Öljyillä voidaan rauhoittaa, virkistää, helpottaa kipuja, vähentää stressiä ja lieventää tulehduksia.

Eteerisiä öljyjä voi käyttää mm. erilaisissa ihonhoitotuotteissa, hieronnassa, kylvyissä, tuoksulampussa, suihkepullossa, parfyymeissa ja potpourreissa. Niiden avulla voi piristää mieltä, uneton voi saada apua rentoutumiseen ja nukahtamiseen ja opiskelija keskittymiseen. Niillä saa hoidettua rasvaista, kuivaa ja kimmoisuutensa menettänyttä ihoa. 

Eteerisiä öljyjä voi käyttää myös kotona sellaisenaan huoneilmaan tuoksua levittävässä diffuuserissa ja tuoksulyhdyssä sekä vaikkapa saunan löylyvedessä. Huoneilmaan vesihöyryä levittävä diffuuseri on erinomainen tapa niin ilmankostutukseen kuin eteeristen tuoksujen käyttöönkin.  

Lisäksi eteerisiä öljyjä voi myös käyttää pohjaöljyyn sekoitettuna hieronnassa. Joitakin eteerisiä öljyjä käytetään esimerkiksi apuna lihaskipuihin ja ne saattavat myös nopeuttaa pintaverenkiertoa.

Höyryhengityksessä voidaan myös käyttää tukkoista oloa poistavia eteerisiä öljyjä kuin myös itse tehdyissä kodin siivoustuotteissa antibakteeristen vaikutusten vuoksi.

Diffuuseriin eteerisen voi valita öljyn tuoksun sen mukaan mitä vaikutuksia toivotaan. Tietyt tuoksut voivat olla piristäviä ja mielialaa kohottavia ja vastaavasti toiset taas rauhoittavia ja rentouttavia. 

Eteeriset öljyt ovat olleet modernin hajuvesiteollisuuden pohja. Esimerkiksi saippuoissa sekä voiteissa suosiossa ovat teepuu, palmarosa ja patsuli, sillä ne sisältävät antiseptisia ainesosia auttaen erilaisiin tulehduksiin. 

Myös hiustenhoitoon eteeriset öljyt sopivat hyvin. Rosmariini nopeuttaa hiusten kasvua vahvistaen samalla hiuksia ja helpottaen päänahan ongelmia. Petitgrain-öljy on rasvaisen ihon pelastus ja santelipuuöljy soveltuu kuivalle iholle. 

Hierontaan saa potkua ja tehostetta sekoittamalla hierontaöljyyn muutaman tipan eteeristä öljyä kuten vaikkapa katajanmarjaöljyä, joka edistää verenkiertoa, parantaa immuunijärjestelmää sekä vähentää turvotusta. Rentoutuneisuutta korostaa hienosti esimerkiksi May chang-öljy. 

Kylpyveteen voi myös lisätä eteerisiä öljyä kuten makeaa appelsiiniöljyä, joka rentouttaa ja poistaa stressiä. Tai sitruunaruohoa parantamaan verenkiertoa ja kohottamaan mielialaa.

Tuoksulyhty levittää eteerisen öljyn vaikutusta huoneilmaan kynttilän avulla. Erinomaisia öljyjä makuuhuoneeseen ovat mm. patsuli, ylang ylang sekä neroli, sillä ne ovat rentouttavia öljyjä. Keskittymiskykyä lisäävät basilika, sitruuna ja rosmariini.  

Laventeli on oiva eteerinen öljy liinavaatekaappiin käytettäväksi potpourrissa, sillä se karkottaa tehokkaasti koiperhosia.  

Miten eteeriset öljyt valmistetaan?

Eteeriset öljyt ovat kasvien tuoksuvia aineosia, jotka erotetaan kasvista yleisimmin tislaamalla. Kuumaa, alle 132 asteista höyryä johdetaan kasviaineksen lävitse, jolloin höyrytislauksen aikana tiivistyneet öljyt otetaan talteen, erilleen höyrystyneestä vedestä. Höyrytislauksen sivutuotteena syntyy kukkaisvettä, jota käytetään esimerkiksi kasvovetenä. Myös kylmäpuristuksella irrotettua öljyä voidaan kutsua eteeriseksi.

Miten eteeriset öljyt valmistetaan

Erilaisia tuoksuvia ainesosia voivat olla mm. ruusun kukan tuoksu, kuusen neulasten tuoksu, inkiväärin juuren tuoksu, pelargonian kaikkien maanpäällisten osien yhteinen tuoksu ja niin edelleen. Eteeristä öljyjä sisältävät kasvit ovat aikojen saatossa kehittäneet nämä aineet houkuttelemaan pölyttäjiä, suojaamaan itseään tuholaisilta tai hoitamaan vaurioitunutta kudosta. Me ihmiset olemme käyttäneet aromaattisia kasveja aina aikojen alusta syömällä, polttamalla tai hoitamalla niillä kauneutta.

Millä muilla tavoilla eteerisiä öljyjä voidaan hyödyntää?

Imurin suodattimeen voi lisätä muutaman tipan eteeristä öljyä tuomaan mukavan tuoksun kotiin. Kodin pintoja voi desinfioida eteerisillä öljyillä. Myös matoille voi pudottaa muutaman tipan öljyä raikastamaan kodin tuoksua. Piparminttuöljy soveltuu mainiosti raikastamaan tupakanhajuisia asuintiloja.

Voiko eteerisiä öljyjä käyttää lemmikkitaloudessa?

Jos kodissa on lemmikkieläimiä, tulee eteeristen öljyjen kanssa olla tarkkana, sillä osa öljyistä voi vaikuttaa eläimiin haitallisesti pitkäaikaisesti käytettynä. 

Erityisesti kissat ovat herkkiä monille eteerisille öljyille kuten sitrushedelmien öljyille, kanelille, piparmintulle, teepuulle ja eukalyptukselle, Jatkuvasti tuoksuille altistettuna kissa voi jopa sairastua. Erityisesti monet pienikokoiset koirarodut ovat herkkiä tuoksuille. Liiallinen altistuminen voi saada eläimen oksentelemaan tai saamaan aikaan hengitysvaikeuksia. 

Mistä ostaa eteerisiä öljyjä?

Eteerisiä öljyjä myyvät monet luontaistuotekaupat niin kivijalkapuodeissa kuin verkkokaupoissakin. Ainakin näistä löytyy hyvä valikoima eteerisiä öljyjä:

Hyvinvoinnin.fi Hyvinvoinnin.fi/eteeriset-öljyt

Ruohonjuuri https://www.ruohonjuuri.fi/collections/eteeriset-oljyt 

Life https://www.life.fi/Eteeriset-oljyt 

Frantsila https://frantsila.com/tuote-osasto/tuoksut/eteeriset-oljyt/ 

Limepop https://www.limepop.fi/Eteeriset-oeljyt-tuoksut-ja-makuoeljyt/Eteeriset-oeljyt 

Puhdas+

Naturellement https://www.naturellement.fi/category/35/aidot-100–eteeriset-oljyt 

Young Living https://www.youngliving.com/fi_FI/products/c/eteeriset-%C3%B6ljyt-%C3%B6ljysekoitukset/yksitt%C3%A4iset-eteeriset-%C3%B6ljyt 

Saata pitää myös näistä: