Mikä on pH ja miksi se on niin tärkeä?

Ihon ulointa suojakerrosta kutsutaan happovaipaksi, joka suojaa kehoamme bakteereilta ja muilta taudinaiheuttajilta. Lisäksi happovaippa auttaa pitämään kosteuden talin avulla iholla. Tali eli seebumi muodostuu rasvahapoista, vahoista, maitohapoista ja suoloista. Happamuus syntyy ihon rauhasten ja normaalibakteerien toiminnan tuloksena. Happovaippa auttaa ihoasi pysymään terveenä ja ehkäisee finnejä. Luonnollinen happamuus suojaa ihoasi tuulta ja ilmansaasteita vastaan sekä neutralisoi haitallista bakteerikasvustoa ja ihoärsytystä.

Monet iholle haitalliset ainesosat kuten ilmakehän erilaiset kemikaalit ja haitalliset bakteerit ovat emäksisiä (eli niiden pH-arvo on yli 7). UV-säteet, ilmansaasteet, ihonhoitotuotteet, joilla on korkea pH-arvo sekä päivittäinen stressi vahingoittavat ihoa suojaavaa happovaippaa. Mikäli pH tasapaino häiriintyy, iho tulee alttiiksi tulehduksille ja muille ihovaurioille. Saippuan tai muun emäksisen pesuaineen käytön sivuvaikutuksena ihoa suojaava happovaippa häiriintyy.

Kun nämä ärsykkeet ovat päässeet neutralisoimaan ihoa suojaavan luonnollisen hydrolipidikalvon, iho on alttiimpi tulehduksille. Ihon terveen pH-arvon ylläpitäminen on tärkeää haitallisten bakteerien torjunnassa, jotka saattavat aiheuttaa aknea, tulehduksia, ärsytystä ja ikääntymistä. Oireet vain pahenevat ihon muuttuessa entistä emäksisemmäksi.

Häiriintynyt suojakerros saattaa nopeuttaa ihon ikääntymistä

Ihon luonnollinen ikääntymisprosessi saa aikaan biokemiallisia muutoksia kollageenissa ja elastiinissa. Ihon kiinteyden ja joustavuuden heikkeneminen vaihtelee yksilöstä toiseen riippuen perinnöllisistä tekijöistä, terveydentilasta, ruokavaliosta, auringolle altistumisesta, ihonhoidosta tai sen puutteesta sekä muista tekijöistä. Kun iho kuivuu, se menettää myös joustavuuttaan. Ihonalaisen rasvakudoksen ohentuessa iho alkaa roikkua. Iho ei enää ole yhtä notkea ja ryppyjä alkaa muodostua. Tässä vaiheessa iho vaurioituu   helpommin, paranee hitaammin ja kuivuu herkästi.

Iällä ja emäksisillä puhdistusaineilla on molemmilla negatiivinen vaikutus ihoa suojaavaan happovaippaan. Kun iholle levitetään emäksisiä aineita, ihon luonnollinen suojajärjestelmä palauttaa ihon luonnollisen happaman pH arvon. 40 ikävuoden jälkeen ihon suojajärjestelmä alkaa kuitenkin heiketä, ja saattaa kestää jopa 8 tuntia ennen kuin iho on palautunut happamaksi.

Tämä osoittaa, että ihon päivittäinen puhdistaminen emäksisillä aineilla saattaa muuttaa ihon kykyä suojautua ulkoisilta ärsykkeiltä. Kaikki saippuat ovat luonnostaan emäksisiä ja näin ollen vastakohta ihon luonnolliselle kemialle. On tärkeää, että ihonhoitotuotteet suunnitellaan jäljittelemään ihon luonnollisia toimintoja.  Jotta tämä olisi mahdollista, ihon pitää päästä luonnolliseen pH tasapainoon.

Häiriintynyt suojakerros saattaa laukaista aknen

Jokaisen aknesta tai muista iho-ongelmista kärsivän olisi tärkeää pitää ihon pH-arvo alle 5.5. Kaikilla ihmisillä esiintyy propionibakteereja iholla luonnostaan. Henkilöillä, joilla on taipumusta akneen, näitä bakteereja on kuitenkin hieman enemmän. Koska näiden bakteerien lisääntyminen on vahvasti yhteydessä ihon pH-arvoon, on tärkeää, ettei ihon pH arvo ylitä 5.5, sillä jo pieni pH-arvon nousu tarjoaa bakteereille paremmat olosuhteet lisääntyä.

Akne

Ihon suojakerroksen korjaaminen

Ihon suojakerroksen korjaaminen ja palauttaminen pH tasapainotetuilla tuotteilla auttaa useiden erilaisten iho-ongelmien hoidossa. Tiettyjen tärkeiden ravintoaineiden, kuten välttämättömien rasvahappojen, lisääminen ruokavalioon voi olla hyödyllistä, sillä ravintoaineiden puutokset voivat heikentää ihon kykyä korjata ja jälleenrakentaa itseään. Mikäli ihon suojakerros on merkittävästi vaurioitunut, kannattaa pyytää neuvoja tilanteen korjaamiseksi ihotautilääkäriltä ja ravintoterapeutilta.

Saata pitää myös näistä: