Kookosöljyn käyttö ihonhoidossa

Kookosöljy on kookospähkinöiden kivestä tai hedelmälihasta puristettavaa öljyä ja sitä on käytetty jo tuhansien vuosien ajan. Tuoreista kookospähkinöistä puristetussa neitsytöljyssä on paljon vitamiineja ja antioksidantteja. Se on huoneenlämmössä kiinteää, mutta sulaa nopeasti lämmitettäessä.

Se sisältää tärkeitä pitkäketjuisia rasvahappoja ja paljon elintärkeitä aminohappoja. Kookosöljy on loistava elintarvike, jolla on monenlaisia terveysvaikutuksia.

Miten kookosöljyä kannattaa käyttää?

Sitä voi käyttää sekä sisäisesti että ulkoisesti. Kookosöljyn käyttö sisäisesti on varmaan tutumpi tapa hyödyntää tätä terveellistä öljyä, mutta kookosöljyn käyttömahdollisuudet kauneudenhoidossa ja ihonhoidossa ovat myös moninaiset.

Se on suosittu raaka-aine ihonhoitotuotteissa, mutta sitä voi käyttää myös käsittelemättömänä. Seuraavassa tarkastelemme kookosöljyn käyttömahdollisuuksia.

Kookosöljyn käyttö kosteusvoiteena

Kookosöljy sopii myös kosteusvoiteeksi

Kookosöljyä voi käyttää kosteusvoiteen tapaan ihon kosteuttamiseen ja se voi hoitaa ihoa jopa kosteusvoidetta paremmin. Se on turvallinen ja tehokas.

Kookosöljyn sisältämät tyydyttyneet rasvat vahvistavat ihoa puolustavan suojakerroksen toimintaa. Pieni määrä riittää kasvojen kosteutukseen. Voit käyttää sitä myös vartalovoiteena. Se hellii ja hoitaa ihoa ja tekee siitä pehmeän ja miellyttävän tuntuisen.

Kookosöljy meikinpoistoaineena

Kookosöljy sopii myös meikinpoistoaineeksi. Sillä voi poistaa vedenkestävänkin meikin ja kasvoille levitetyn kookosöljyn voi pyyhkäistä pois vanulapulla. Kookosöljy rauhoittaa ja hoitaa ihoa ja siksi se on tehokas apu myös palaneelle iholle.

Kookosöljy sisältää paljon hoitavia ainesosia. Voit käyttää kookosöljyä myös silmänympärysvoiteena. Se kosteuttaa, kirkastaa ja auttaa ehkäisemään ryppyjen syntymistä. Voit kokeilla kookosöljyä kasvoille myös jos sinulla on punaisuutta tai tummia läiskiä. Se voi tasoittaa ihon värin epätasaisuutta ja häivyttää punaisuutta.

Tee itsellesi kookosöljystä yövoide

Voit tehdä itsellesi kasvoja ja kaulan ihoa ravitsevan ja hoitavan yön yli kestävän kookosöljyhoidon. Pehmennä noin ruokalusikallinen kookosöljyä kämmentesi välissä. Hiero pehmennyt öljy kasvoihisi ja kaulaan.

Taputtele ylimääräinen öljy pois paperiliinalla. Aamulla ihosi on kosteutetun ja pehmeän tuntuinen. Paitsi kasvoille voit tehdä kosteuttavan syvähoidon myös koko vartalolle. Kookosöljyä kannattaa käyttää näin noin kerran viikossa, koska se on raskasta iholle.

Kuori ihoa kookosöljyllä

Loistavan kuorintavoiteen kasvoille ja koko vartalolle saat lisäämällä kookosöljyyn esim. ruususuolaa tai kahvinporoja. Tämä tehokas kuorintavoide poistaa kuollutta ihoa ja kosteuttaa.

Muistathan käsitellä tällä kuorintavoiteella huuletkin. Kookosöljyä voi käyttää myös raskausarpien ja muun arpikudoksen ehkäisyyn ja häivyttämiseen, koska se korjaa ja uudistaa ihoa.

Kosteuttava suihkusaippua kookosöljyn avulla

Lisäämällä kookosöljyä suihkusaippuan joukkoon saat tehokkaan kosteuttavan suihkusaippuan. Esim. atoopikoille ja herkkäihoisille tämä on loistava vaihtoehto. Kookosöljyä voit käyttää myös sheivauksen yhteydessä.

Helpotusta ihottumaan

Miehellä ihottumaa käsissä

Psoriaatikot tai henkilöt, joilla on esim. ihottuma, akne tai atooppinen iho voivat hyötyä kookosöljyn käytöstä. Kookosöljyn sisältämät hapot tuhoavat viruksia, mikrobeja, sieniä ja bakteereja.

Sitä voi käyttää myös aurinkovoiteena ja toisin kuin varsinaiset aurinkovoiteet kookosöljy ei estä D-vitamiinin imeytymistä. Antiseptisen ominaisuutensa ansiosta kookosöljy voi ehkäistä infektioiden syntymistä ja niinpä siitä onkin hyötyä haavojen hoidossa.

Bakteereita vastaan taistelevan ominaisuutensa vuoksi kookosöljyä voi käyttää myös deodoranttina. Se estää tehokkaasti ihossa olevia monityydyttymättömiä rasvoja härskiintymästä.

Luonnollinen deodorantti

Voit tehdä luonnollisen deodorantin itse lisäämällä kookosöljyyn ruokasoodaa ja eteerisiä öljyjä. Parhaan tehon saat lisäämällä deodoranttia muutaman kerran päivässä pelkällä vedellä pestyihin kainaloihin. Mielenkiintoinen tutkimustulos on myös, että kookosöljy nostaa kehon antioksidantti- ja kollageenitasoja ja näin ollen vaikuttaa ihon luonnolliseen korjaantumiseen ja uusiutumiseen.

Hiusten sekä kuivien huulien hoitaminen kookosöljyllä

Myös huulet ja hiukset hyötyvät kookosöljystä. Huulet saavat siitä tarvitsemaansa kosteutta ja hoitoa. Huuliherpeksestä kärsivät voivat saada helpotusta kookosöljystä.

Paksut ja vahvat hiukset

Hiukset saavat kookosöljykäsittelystä elinvoimaa ja kiiltoa. Voit käyttää öljyä hiuksissa ennen shampoopesua tai yön yli hiusnaamiona. Levitä puoli ruokalusikallista pehmennyttä kookosöljyä juurista latvoihin, anna vaikuttaa 10-15 min ja huuhtele huolellisesti.

Todennäköisesti sen jälkeen kannattaa pestä hiukset shampoolla, että saat kaiken öljyn pois. Halutessasi voit käyttää kookosöljyä hiusnaamiona ja pitää sitä hiuksissa yön yli. Näin saat pitkän vaikutusajan. Se hoitaa tehokkaasti hiuspohjaa ja hilseilevästä ja kuivasta päänahasta kärsivät voivatkin saada siitä apua.

Kookosöljy myös korjaa hiussuomuja, jotka voivat olla vaurioituneet lämpökäsittelyjen ja värjäyksen vuoksi. Kookosöljy sisältää paljon proteiinia ja siksipä se vaikuttaakin tehokkaasti hiusten terveyteen. Öljy soveltuu loistavasti erityisesti paksujen ja kiharien hiusten hoitoon.

Se toimii myös hiusten muotoilussa, joten voit käyttää sitä hiusgeelinä. Kookosöljy poistaa hiuksista sähköisyyttä. Jos tykkäät värjätä hiuksiasi, niin kannattaa lukea tämä artikkeli luonnollisista hiusväreistä.

Hampaiden ja suun hoito

Terveemmät ja valkoisemmat hampaat

Voit käyttää kookosöljyä myös hampaiden hoidossa ja suun terveydessä. Kun purskuttelet kookosöljyä suussa se vaikuttaa antiseptisesti ja irrottaa plakkia hellävaraisesti. Se valkaisee hampaita turvallisesti.

Kookosöljystä valmistetaan myös hammastahnaa. Jos haluat puhdistaa suun heti aamulla bakteereista ota reilu teelusikallinen öljyä ja purskuttele sitä suussasi vähintään 5-10 minuutin ajan.

Sylje pois ja pese hampaat tavalliseen tapaan. Tämä myös vahvistaa ikeniä ja poistaa plakkia. Tällainen öljypurskuttelu eli oil pulling perustuu ayurvediseen lääketieteeseen.

Öljy kerää bakteereja ja sylkemällä öljyn pois poistat myös bakteereja. Samalla hampaat vaalenevat ja kirkastuvat. Öljypurskuttelu voi myös ehkäistä hammaskiveä.

Kookosöljy on monikäyttöinen ja monipuolinen rasva

Tässä oli muutamia kookosöljyn moninaisista käyttömahdollisuuksista ulkoisesti ihon- ja kauneudenhoidossa. Tämä loistava tuote käy uskomattoman moneen tarkoitukseen.

Kookosöljystä 49 % on lauriinihappoa ja sitä pidetäänkin suurimpana kookosöljyn hyötyihin vaikuttavana tekijänä. Kookosöljy on ihanteellinen luonnonkosmetiikkaa arvostaville sekä allergikoille ja käy lähes kaikille. Se on edullinen ja turvallinen luonnontuote.

Mistä kookosöljyä kannattaa ostaa?

Foodin neitsytkookosoljy

Kookosöljyn ostamisessa kannattaa muistaa, että ostaa varmasti kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä, joka on laadukas kookosöljy. Näitä öljyjä löytää useimmista kaupoista, mutta esimerkiksi Fitnessfirst:n verkkokaupassa löytyy edullisesti kookosöljyjä sekä muita laadukkaita luonnontuotteita & superfoodeja. Fitnessfirst tarjoaa ilmaisen toimituksen yli 69 € tilauksiin.

Toinen hyvä verkkokauppa on Hyvinvoinnin.fi, josta löydät myös paljon laadukkaita luonnontuotteita todella edullisin hinnoin. Tällä hetkellä saat sieltä ilmaisen toimituksen yli 89 euron ostoksiin.

Saata pitää myös näistä: