Mikä on arganöljy, ja kuinka sitä käytetään kauneudenhoidossa?

Arganöljy

Arganöljy on todellinen ihmetuote, mikä sopii jokaisen suomalaisenkin kauneuden- ja ihonhoitoon. Arganöljy ei ole kovin tunnettu tuote, joten on paikallaan ensin selvittää, mistä on kyse. Arganöljyä saadaan Lounais-Marokossa kasvavasta Argan Spinosa -puusta. Argan Spinosa kasvaa erittäin kuivissakin olosuhteissa, ja puulle voi tulla ikää jopa sadan vuoden ajan. Marokon berberit ovat valmistaneet puun pähkinöistä öljyä useiden satojen vuosien ajan. Pähkinöistä uutettua öljyä on käytetty ihon suojaamiseen polttavan kuumalta auringolta ja ihoa piiskaavalta hiekalta. Jos arganpähkinät paahdetaan ensin, saadaan niistä ruokaöljyä, mitä käytetään Marokossa edelleen ruoanlaitossa. Arganöljyn käyttämisen ruoanlaitossa uskotaan alentavan kolesterolia ja lisäävän vastustuskykyä. Arganöljyä on käytetty Marokossa myös lääkkeenä, mutta länsimaissa se tunnetaan lähinnä monipuolisena ihon- ja hiustenhoitotuotteena. 

Arganpähkinän sisällä on kaksi tai kolme mantelia, joista öljyä voidaan uuttaa. Yhtä arganöljylitraa varten tarvitaan kahdesta kolmeen kiloa manteleita, mikä tarkoittaa sitä, että yhtä öljylitraa varten tarvitaan 30–40 kiloa pähkinöitä. Arganöljyn valmistuksesta on tullut merkittävä tulonlähde berberikylien asukkaille. Öljy valmistetaan edelleen pitkälti käsityönä. Pähkinät kerätään käsin, minkä jälkeen niiden kuoret murskataan. Öljy tulee esiin jauhamalla mantelit perinteisillä, käsin pyöritettävillä kivimyllyillä. Parin viikon jälkeen öljy on valmista pullottamoon vietäväksi – tuona aikana kaikki kiinteät ainesosat ovat laskeutuneet pohjalle. Pullottamossa öljy puhdistetaan, ja siihen lisätään hieman juoksevuutta antavaa vettä. Valmis öljy pullotetaan ja toimitetaan myytäväksi eri puolille maailmaa – myös Suomeen. Arganöljyä on helppo löytää hyvin varustelluista tavarataloista ja kosmetiikkatuotteisiin erikoistuneista liikkeistä. 

Arganöljy sopii moneen – 7 tapaa käyttää arganöljyä kasvoille

Arganöljyssä on runsaasti A- ja E-vitamiineja, tyydyttymättömiä rasvahappoja sekä antioksidantteja, joten se ravitsee ja kosteuttaa ihoa erinomaisesti. Arganöljy hidastaa ihon ikääntymistä, suojaa ihoa auringolta, hoitaa aknea ja psoriasista ja kosteuttaa kuivia hiuksia tai esimerkiksi kynsinauhoja. Käy halutessasi läpi kaikki käyttämäsi kosmetiikka – monissakin tuotteissa saattaa olla arganöljyä! 

Jos ostat puhdasta arganöljyä, voit käyttää sitä joko sellaisenaan tai sekoitettuna esimerkiksi päivä- tai yövoiteeseen. Voit levittää öljyä hiuksien latvoihin pesun jälkeen, jos kärsit kuivista ja haaroittuvista latvoista. Jos kyntesi ja kynsinauhasi ovat kuivat, voit liottaa sormia astiassa, missä on vettä ja arganöljyä. Arganöljyä käytetään myös raskausarpien ehkäisemiseen ja hoitamiseen. Eniten arganöljyä taidetaan kuitenkin käyttää kasvojen ihon hoidossa. Alle on listattu 7 tapaa käyttää arganöljyä kasvoille – tulet huomaamaan, että tämä tuote sopii käytännössä kaikkeen!

7 tapaa käyttää arganöljyä kasvojenhoitotuotteena

Kasvojenhoito

Kuten sanottu, arganöljy on monipuolinen ihonhoitotuote, mikä sopii niin ikääntyvälle, kuivalle kuin rasvoittuvallekin iholle.

1. Ikääntyvän ihon hoito

Arganöljy parantaa ihon elastisuutta, ehkäisee juonteiden ja ryppyjen syntymistä sekä ravitsee ihoa rasvahapoilla ja E-vitamiinilla – täydellinen täsmätuote ikääntyvän ihon hoitoon!

2. Kuivan ihon hoito

Arganöljy kosteuttaa tehokkaasti kuivaa ihoa. Ravitsevaa arganöljyä voi levittää esimerkiksi yövoiteen alle, jolloin se saa vaikuttaa rauhassa koko yön ajan. Öljy imeytyy nopeasti jättäen ihon silkkisen tuntuiseksi, joten se sopii myös aamuisiin ihonhoitorutiineihin.

3. Ihottumien ja iho-ongelmien hoito

Arganöljy sopii lähtökohtaisesti kaikenlaisille ihotyypeille, myös ongelmaiholle. Vitamiinipitoinen ja ravitseva arganöljy sopii erinomaisesti myös psoriasisihon ja atooppisen ihon hoitoon. 

4. Aknen hoito

Moni nuori kärsii aknesta, eivätkä finnit välttämättä lähde iän mukana. Monella on näppyjä vielä kolmi–nelikymppisenä. Kosteuttava ja ravitse arganöljy hoivaa akneihoa ja ehkäisee uusien näppylöiden syntymistä. Arganöljyä voi käyttää joko sellaisenaan tai sekoitettuna kosteusvoiteen joukkoon – tai yö- tai päivävoiteen alle tulevana ”seerumina”. 

5. Herkän ihon ja silmänympärysihon hoito

Arganöljy sopii myös herkälle iholle, joten sitä voivat käyttää myös henkilöt, joille monet muut kasvoöljyt ja kasvojenhoitotuotteet eivät sovellu. Arganöljy on usein deodorisoitu, eli siinä ei ole suhteellisen vahvaa tuoksua, mikä on käsittelemättömälle arganöljylle tyypillinen.  Deodorisoitu arganöljy sopii myös tuoksuherkille! Lisäksi arganöljy sopii herkän silmänympärysihon hoitoon. 

6. Ihon suojaaminen auringolta

Arganöljyä on käytetty vuosisatojen ajan ihon suojaamiseen auringolta. Arganöljy ei korvaa kunnollista auringonsuojavoidetta, mutta sopii erinomaisesti käytettäväksi yhtä aikaa.

7. Auringossa palaneen ihon hoito

Harva kasvoöljy on niin monipuolinen kuin arganöljy! Arganöljy sopii myös auringossa palaneen ihon hoitoon, joten pakkaapa se mukaan seuraavalle auringonottolomalle.

Sirja Heinilä

Sirja Heinilä

Kirjoittaessa kehität sekä taitojasi, että tietojasi sekä mielikuvitustasi. Olen aina kirjoittanut, ja se on auttanut minua tutustumaan uusiin puoliin itsessäni sekä lisännyt itsevarmuutta.

Jää tämä artikkeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit