Miten huolehtia itsestäsi kauneusleikkauksen jälkeen?

Kauneusleikkaukset ovat tätä päivää. Ammattitaitoisten plastiikkakirurgien hoivissa on turvallista käydä rasvaimussa, rintojen pienennyksessä tai suurennuksessa, nenänkorjausleikkauksessa tai vaikkapa kaksosraskauden jälkeen roikkuvan vatsanahan kiristysleikkauksessa. Kauneusleikkaus ulkomailla voi tulla edullisemmaksi, mutta ulkomailla teetetty kauneusleikkaus on aina riski. Leikkaavan lääkärin pätevyys on vaikea varmistaa, implanttien laatu vaihtelee, takuu jää usein saamatta ja jälkihoito sekä -seuranta jäävät välimatkan takia usein väliin. Jälkitarkastukset ovat äärimmäisen tärkeitä kauneusleikkauksesta toipumisen kannalta.

Jos harkitset jotain plastiikkakirurgista toimenpidettä, ota yhteyttä suomalaiseen kauneusklinikkaan, esimerkiksi Plastic Surgery Centeriin. Plastic Surgery Center on Suomen suurin plastiikkakirurginen klinikka, joka toimii sekä Helsingissä, Turussa että Tampereella. Plastic Surgery Center -klinikalla käytetään vain laadukkaimpia tuotteita, tutkitusti turvallisia menetelmiä sekä uusinta teknologiaa, joten esimerkiksi silmäluomien korjausleikkaus onnistuu riskittömästi. Ammattitaitoinen henkilökunta antaa sinulle tarkat jälkihoito-ohjeet, ja toimenpiteen hintaan kuuluu tarpeellinen määrä jälkitarkastuksia, joissa seurataan leikkauksesta toipumista. Lue tästä kauneusklinikasta lisää osoitteessa Plasticsurgery.fi

Kauneusleikkauksen jälkeen ei pääsääntöisesti saa sairaslomaa

Kauneuden- ja ihonhoito jatkuu normaaliin tapaan pian kauneusleikkauksen jälkeen. Potilas saattaa kuitenkin tuntea kipua ja turvotusta, joten töihin paluun kanssa on syytä odottaa ainakin päivä tai pari. Jos kyseessä on isompi kauneusleikkaus, kuten vatsanahan kiristysleikkaus, voi olla tarvetta levätä kotona jopa 10 päivää. Lääkäri osaa vastata parhaiten siihen, koska on turvallista palata liikuntaharrastusten pariin, mutta varsinkin isomman leikkauksen jälkeen siihen voi mennä viikkoja.

Kauneusleikkauksen takia ei pääsääntöisesti saa sairaslomaa. Kauneusleikkaus on tehtävä omalla ajalla, ja sen jälkeiset 1–10 sairaslomapäivää ovat palkattomia. Tilanne voi olla toinen, jos leikkaukselle on lääketieteelliset perusteet. Jos isot rinnat aiheuttavat selkäkipuja tai jos roikkuvat silmäluomet hankaloittavat näkemistä, voi kauneusleikkauksen saada lääketieteellisin perustein. Pääsääntöisesti kauneusleikkaus ja sen toipumisaika tarkoittavat asiakkaalle kuitenkin tulonmenetystä – sen lisäksi, että leikkaus maksaa tuhansia euroja. Vatsan kauneusleikkauksen jälkeen mahdollisesti tarvittu kymmenen päivän palkaton sairaspoissaolo puolittaa kuukauden palkan, joten kannattaa miettiä, olisiko mahdollista tehdä kauneusleikkaus kesälomalla, tai voisiko tuona aikana käyttää pekkasia tai ylityötunneista syntyneitä vapaita. 

Miten palautua rasvaimusta?

Rasvaimu on yksi yleisimmistä plastiikkakirurgisista toimenpiteistä Suomessa. Tällöin poistetaan kudosten ihonalaista rasvaa, ja korjataan vartalon sekä raajojen muotoa. Rasvaimulla poistetaan rasvaa enintään 2–3 litraa, se kestää vajaasta tunnista kolmeen tuntiin, eikä se vaadi pitkää jatkohoitoa. Jos rasvaimu tehtiin paikallispuudutuksessa, pääsee kotiin jo samana päivänä; nukutuksen jälkeen pitää viettää yö sairaalassa. Hoidettu alue tuetaan siteillä tai tukiliiveillä. Sairauslomaa tarvitaan tilanteesta riippuen 1–4 viikkoa (yleensä 2 viikkoa riittää). Parin viikon päästä voi aloittaa jo liikuntaharrastuksetkin. Mustelmat ja turvotus katoavat itsekseen.

Miten toipua rintojen suurennuksesta?

Rintoja voidaan suurentaa kehon omalla rasvalla tai implanteilla. Rinnat suurennetaan nukutuksessa, joten potilas jää noin tunnin pituisen leikkauksen jälkeen muutamaksi tunniksi klinikan heräämöön tarkkailtavaksi. Tukiliivit puetaan päälle jo leikkaussalissa, ja niitä on tarkoitus käyttää ympäri vuorokauden seuraavat kolme viikkoa, ja tämän jälkeen vain päivisin toiset kolme viikkoa. Kivun takia potilaalle ei suositella autolla ajoa, ja hän joutuu käyttämään tehokkaita särkylääkkeitä jonkin aikaa. Töistä pitää olla pois 1–2 viikkoa, eikä kahteen viikkoon saa lainkaan urheilla tai ponnistella, eli ei esimerkiksi nostaa painavia taakkoja. Ensimmäisten 6–8 viikon aikana ei saa treenata rintalihaksia, eikä harrastaa hyppimistä vaativia liikuntalajeja. Mustelmat häviävät parissa viikossa, ja rintojen todellinen muoto näkyy kunnolla viimeistään puolen vuoden päästä. Klinikalta saa mukaansa perusteelliset jälkihoito-ohjeet, joiden noudattamisen lisäksi potilaan on käytävä ainakin kahdessa jälkikontrollissa. 

Nenäleikkaus ei välttämättä vaadi sairaspoissaoloja

Kaikki kauneusleikkaukset eivät vaadi pitkiä poissaoloja töistä. Esimerkiksi nenänleikkaus on ohi parissa tunnissa, ja sen jälkeiset kivut ovat harvinaisia. Koska nenä leikataan nukutuksessa, ei enää samana päivänä kannata mennä töihin, mutta seuraavana päivänä työkyky voi jo olla ennallaan. Nenä tosin joudutaan tukemaan lastalla ja teipillä, joita tulee pitää viikon verran. Mustelmiakin saattaa esiintyä silmien alla ja poskilla, samoin turvotusta. Jos et halua mennä piestyn näköisenä töihin, joudut olemaan viikon päivät kotona. Se ei haittaa: lepääminen on tärkeä osa itsestä huolehtimista, oli käynyt kauneusleikkauksessa tai ei.

Saata pitää myös näistä: